Månadens skola: Lidingö sfi

”Vi arbetar hela tiden med att utveckla och förbättra sfi-undervisningen”

Text: Annsofie Engborg

[2020:01, 2020-01-15] Att kompetensutveckla sig är inte att ingå i en tävling i att göra det så ofta som möjligt. Men lärarna på Lidingö sfi utanför Stockholm är flitiga på att delta på konferenser och i projekt. Syftet är att utveckla undervisningen.

Engagemanget hos lärarna och skolledaren på Lidingö är stort. Här finns ett intresse av forskning, och framför allt en vilja att aktivt utvecklas och arbeta för att undervisningen ska bli ännu bättre.

– Kompetensutveckling är en viktig del i detta, säger Eva-Lotta Arenander, rektor på sfi på Lidingö.

Rektor Eva-Lotta Arenander har anlitat Lärarfortbildning för att förbättra lärarnas undervisning. 2017 deltog flera kollegor i ’Att alfabetisera unga och vuxna’ under ledning av Tiia Ojala, och fortsatte 2018 med Betygverkstad, ledd av Ivana Eklund.

– Vi arbetar hela tiden med att utveckla och förbättra sfi-undervisningen, säger Eva-Lotta Arenander.

 

Digital kompetens är även ett område som lärarna har engagerat sig i. Under de senaste åren har lärarna arbetat med att utveckla distansundervisningen på sfi och att öka digital kompetens hos analfabeter. Några av lärarna har deltagit i Integrationsforums fortbildningskurs ’Digitala och webbaserade verktyg för språkutveckling’, samt BETT-mässan i London både under 2018 och 2019.

– Jag och en kollega har även deltagit i en kurs anordnad av Lidingö stad, en kurs i STL, att skriva sig till lärande, under ett helt läsår (2018/19), berättar Hanna Walander, sfi-lärare på Lidingö.

Under 2020 fortskrider engagemanget i VUX-6, en kommunöverskridande samarbete, där Lidingö ingår, träffas vuxenutbildningen (i egen regi) på gemensamma studiedagar 2 gånger per år med fokus på olika teman, som exempelvis distanskurser och betyg och bedömning.

Just nu är fokus grundläggande litteracitetsutveckling.

– Samtliga sfi-lärare hos oss går denna fortbildningskurs just nu. Det är Ivana Eklund som är tillbaka här igen och leder den. Vi har fyra träffar totalt under 2019/20, berättar Hanna Walander.

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.