Krönikör: Ali Alabdallah

Mina ”facebook-lärare” lär mig mer svenska

Text: Ali Alabdallah

[2022:12, 2022-12-15] Jag kan erkänna att sociala medier, särskilt Facebook, har varit en fantastisk inlärningsplattform för mig. Där började jag lära mig massor av nya ord på svenska och mer slang och vardagsord som jag inte har fått lära mig på skolbänken (sfi). Jag brukade skriva mina tankar och händelser på svenska och därefter fick jag kommenterar av mina följare. Då blev jag tvungen att slå upp de nya orden och detta utvecklade mitt ordförråd. Det händer fortfarande.

Fördelen med Facebook är att det är varierande, roligt och motiverande, alltså man blir motiverad att läsa, kommentera och agera i kommentarfältet. Dessutom man ser filmer och bilder, så man blir inte särskilt uttråkad.

Facebook var och är ett fantastiskt sätt för mig att synas och påverka de som följer mig, och den stora fördelen med Facebook är att man får en rättelse på sina språkliga misstag. Alltså många som rättade mina fel på svenska. Det vill säga att Facebook var som en lärare, en lärare som bär blå kläder med mycket engagemang och nöje. Den här läraren hade också mycket frihet, hen vågade lära mig många slangord, och även fula ord som ingen annan traditionell lärare har vågat lära mig.

Men ibland min lärare Facebook är respektlös, medan min sfi-lärare alltid var full av respekt. Det vill säga att i sociala medier kan jag bli utsatt av kränkning, mobbning och avundsjuka av vissa som följer mig där.

Trots allt, jag är tacksam för att jag hade en traditionell lärare (på sfi) i början av min resa i Sverige. En lärare som inte går mot gränser och utsätter sina elever för mobbning och respektlöshet som Facebook gör. Utan en unik lärare som bär med sig massor av struktur och god pedagogik.

Ali Alabdallah

Författare och föreläsare om integration

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.