Modersmålsbaserad sfi
Text: Annsofie Engborg.
[2024:06, 2024-06-15] Att lära sig ett nytt språk i vuxen ålder kan vara kognitivt utmanande. Att flytta och rota sig i ett helt nytt land – med allt vad det innebär – bygga en ny tillvaro, ny identitet, på ett nytt språk tar tid.Hur utvecklas man i ett nytt språk på bästa sätt? Forskning visar att det inte behöver vara någon större skillnad mellan att lära sig ett nytt språk som talas i andra länder, ett så kallat främmande språk, och att lära sig det språk som talas i det land man har flyttat till, ett så kallat andraspråk. Det finns en rad olika samverkande faktorer som påverkar i vilken takt och i vilken omfattning det nya språket utvecklas.
Det vi vet via forskning är att vi tänker på vårt starkaste språk, och att det senaste inlärda språket också kan användas för att utvecklas i det nya språket. Att undervisas i ett nytt språk på enbart det språk som ska läras in blir en lång, osäker och mödosam process, eftersom det är för inläraren ett ännu okänt språk.
Vi lär oss bäst på ett språk vi förstår, eftersom vi tänker och bearbetar på vårt starkaste språk. Samtidigt ges vi möjligheter att diskutera, klargöra, resonera och jämföra med hjälp av det starkaste språket – med syfte att förstå undervisningen om och i det nya språket. En möjlig väg för sfi-elever att lära sig svenska och utvecklas i språket är modersmålsbaserad sfi.