Krönikör Ali Alabdallah

Motivation utifrån individens perspektiv

Text: Ali Alabdallah

[2022:03, 2022-03-15] Att motivera individer som har en annan bakgrund än svenska är viktigt. Det är en del av mitt arbete med utrikesfödda, särskild de som står långt ifrån arbetsmarknaden.

Att väcka motivation kräver mycket tålamod och uthållighet både hos den som lär sig och hos den som ska förmedla kunskapen. Nästan alla lärare, pedagoger och coacher jobbar med motivation. Men frågan är vad som är den mest relevanta och betydelsefulla motivationsfaktorn som kan leda till beteendeförändring hos individer, i synnerhet hos utrikesfödda?

Motivationen springer ur individens förutsättningar, möjligheter och resurser. Man kan exempelvis motivera individer som har svårigheter att ägna tid åt språkstudier med att tänka att de kan använda sina egna barn som språkresurs. Man kan träna svenska tillsammans med barnen. Därför brukar jag säga att “det bor svenskar hemma hos er” – det vill säga att man inte behöver gnälla och säga att de svårt att träffa svenskar och öva svenska, utan faktiskt se möjligheter och dolda resurser som finns runt kring dem. Och en av dess är de egna barnen.

Man kan också leka lite med målgruppens känslor som är ett sätt att motivera individer till lära sig språket, liksom säga: era barn kommer att lära sig svenska fort, hur ska ni kommunicera med dem? Barn använder mest svenska med sina kompisar.

Man kan också motivera individer också till självförsörjning genom att beskriva vilken känsla barn kan få i skolan och vad barnen skulle kunna svara när frågan kommer: Vad jobbar dina föräldrar med? Föräldrar vill ju vara förebilder för sina barn.

Motivationen är en viktig motor som inger hopp till individer, vilket kan leda till utveckling och förändring. Ha alltid det i åtanke.

Ali Alabdallah, Författare och föreläsare

 

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.