Musik och uttal

Text: Annsofie Engborg

[2019:05, 2019-05-15] Ett av flera sätt att öva uttal i sfi-undervisningen är att använda inslag av musik. Musik är även en dörr till kulturmöten och intressanta samtalsämnen.

”Musik har en social inverkan”, konstaterar Veronica Gustafsson i sin kvalitativa studie Musik som metod för andraspråksinlärning (2014). Med musik i sfi-undervisningen kan man bland annat öva betoning och rytmik.

Men det finns en hel del ytterligare vinster med att ta in musik i sfi-undervisningen. Musiken och låttexterna kan vara utgångspunkt för hörförståelse, rimövningar, ord- och fraskunskap etc.

Genom att låta eleverna välja och spela upp musik från sitt eget hemland visar vi intresse för elevens bakgrund. Eleven kan få i uppgift att översätta texten och berätta om innehållet.

Ytterligare en anledning att ta in musik i sfi-undervisningen är att öva barnvisor och högtidsbundna sånger, som midsommar, jul och födelsedagar, för att bli säkrare på att kunna sjunga med – och förstå vad man sjunger om vid olika tillfällen.

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.