Chefredaktören

”Nu lär vi tillsammans!”

Text: Annsofie Engborg. Foto: Anna Rut Photography

[2020:04, 2020-04-15] Kollegialt lärande är starkare än någonsin. I facebookgrupper blommar frågor om praktiska och pedagogiska funderingar kring Zoom, övningar och elevnärvaro.

Facebookgrupperna innehåller oftast undervisningsnära frågor, medan inläggen på LinkedIn handlar om digitala verktyg och lösningar för kommunikation. Det verkar vara i facebookgrupperna som det största utbytet sker.

Lillemor Malmbo, Nationellt Centrum för svenska som andraspråk är en av många som skapat en Padlet med goda råd för digitala verktyg, övningar och läsning. Även språkläraren Sara Bruun har gjort en liknande. Helena Mehrstedt skapar egna videor kring användning av det digitala undervisningsläromedlet Lunis.

Jag hoppas att denna period – hur lång den än må bli – kommer visa oss hur mycket vi kan lära av varandra, och förhoppningsvis uppmuntra oss att även utanför kristider utbyta goda erfarenheter med varandra. Låt oss hålla den kollegiala andan aktiv även när vi återgår till klassrumsundervisning.

I det här numret tittar vi lägligt nog närmare på fjärr- och distansundervisning. På forskarsidan tar vi del av en forskare som studerat videoanvändning i distansundervisningen och de skolor som vi har besökt berättar om hur de lyckas med sfi på distans. I Ystad har en lärare hittat ett fungerande undervisningssätt som även passar elever i A-kursen!

Håll tillgodo!

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.