Ny bok: Lättläst, nivå 3 (LL-förlaget)
Att jobba i Sverige
Text: Annsofie Engborg. Foto: Martin Röshammar.
[2024:04, 2024-04-15] Hur är det att komma in på arbetsmarknaden i Sverige? I en ny lättläst bok (nivå 3) vill Charlotta Kåks Röshammar inspirera andra vuxna och inge hopp om att en dag höra till och att tillföra något till arbetsmarknaden.I boken Att jobba i Sverige (2024) möter vi tio personer – alla med olika yrken och ursprung – som delar med sig av sina historier. De berättar om sin bakgrund, hur de kom till Sverige och hur det är att ha ett arbete att gå till varje dag. Vägen har många gånger varit lång och krokig.
Hur fick du idén till boken?
– Jag har tidigare skrivit Ett helt nytt liv – porträtt av tolv kvinnor som lyckats starta om i Sverige (2021 reds. anm.) och fick respons att innehållet skulle vara intressant som lättläst. Jag letade upp nya personer för att hitta det som är relevant för en delvis ny målgrupp.
Charlotta Kåks Röshammar, själv journalist och verksam inom förlagsbranschen, berättar om de mycket intressanta möten som boken har medfört. Med tanke på att resultatet skulle bli lättlästa texter var utmaningen att hitta något specifikt som skulle utgöra textens kärna.
– När jag mötte Sergeii hade han precis fått besked om att bli svensk medborgare. En annan av personerna, Saeed, arbetar som journalist och inser att han kan berätta andra saker än vad en svenskfödd kan göra. Zina funderade över om man verkligen kan vara chef i ett nytt land, med tanke på den språkliga utmaningen, men hon insåg att den uppstår ju oavsett yrke.
Hur var det att skriva lättläst?
– Det var väldigt roligt. Jag hade mest andraspråksperspektivet, att skriva så att läsaren ska förstå, och förlaget arbetade igenom kronologin och uppbyggnaden av texten.
Hur kan boken användas?
– Det finns en lärarhandledning till, skriven av sfi-läraren Carina Haglind Ahnstedt, som också är journalist.