Ny bok

Dags att rösta – EU-valet 2024

Text: Annsofie Engborg.

[2024:02, 2024-02-15] I juni är det dags att rösta till Europaparlamentet igen. Kring de olika val vi har i Sverige vet vi att många samhällsgrupper känner sig osäkra kring att rösta, vilket är ett demokratiproblem.

Med den här boken hoppas förlaget att fler ska känna att EU-valet angår dem. Bland de målgrupper som boken vänder sig till är därför sfi-elever och personer som är nya i Sverige. I boken Dags att rösta – EU-valet 2024 finns avsnitt om hur det rent praktiskt går till att rösta och vilka frågor de olika partierna vill driva. Här finns även avsnitt om EU:s historia och varför EU-valet är viktigt.

Författaren och journalisten Bengt Fredriksson har tidigare skrivit en liknande bok om det svenska riksdagsvalet. Boken användes flitigt i sfi-klasser, studieförbund och anpassat gymnasium, och andra vuxna som ville få en lättläst inblick i valet.

Med Dags att rösta – EU-valet vill författaren att alla som känner sig osäkra kring att rösta ska lockas till valurnorna den 9 juni. Med hjälp av bokens lättfattliga språk och layout kan fler vuxna ta del av information om valet efter sina egna förutsättningar.

Endast 55 procent av svenskarna röstade i EU-valet 2019. Med hjälp av boken som arbetsmaterial på sfi kan vi – i demokratins namn – öka den siffran något.

Mer info om boken

Boken Dags att rösta – EU-valet släpps den 24 januari. Boken går att ladda ner gratis som en tillgänglig pdf. Den finns på 8 Sidors sajt och på avdelningen Alla väljare.

 

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.