Ny bok

Design för engagerat lärande

Text: Annsofie Engborg.

[2023:09, 2023-09-15] Vad påverkar elevens engagemang? Hur skapar vi bästa förutsättningar för lärande? I boken Design för engagerat lärande (2023) ger Nina Bergdahl och Gita Chireh en genomgång av hur lärarens lektionsdesign påverkar elevens engagemang.

Det var efter ett samarbete på komvux under pandemin som idén knäcktes – att skriva bok tillsammans. Nina Bergdahl, har en bakgrund som lärare på grund och gymnasieskola, och kom genom arbetet som lektor i didaktik och digitalisering på gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen i kontakt med Gita Chireh, då förstelärare i digitalisering på komvux. Nina hade forskat mycket på engagemang och skolans digitalisering och Gita hade jobbat som lärare och handlett kollegor i digital undervisning.

Med gemensamt intresse kring att förbättra användandet av digital teknik, fick Nina och Gita kontakt och började dela utmaningar och möjligheter, fallgropar och vinster med den framväxande digitaliseringen.

– Jag hade tänkt tanken tidigare, att jag skulle vilja skriva. Jag har varit förstelärare och handlett lärare. Det är klart att det väcker idéer om att skriva en bok om det, berättar Gita.

– Det finns mycket matnyttigt att hämta i den forskningen som jag har bedrivit, säger Nina, men det är inte alltid lärare har tid att leta efter och hitta forskning och sätta dem i relation till sin praktik.

Boken Design för engagerat lärande (2023) är en bok med teori och praktik. Första delen fokuserar på teorier kring engagemang, disengagemang, och grunderna för lärandedesign. Den andra delen är praktikbaserad med exempel på hur man kan arbeta och designa för engagerat lärande i olika läraktiviteter – format, online och på plats.

Centralt för boken är engagemang, design och digitala teknologier i undervisningen.

Under pandemin blev lärarens jobb och effekt tydligt online: ”Jag är inte bra online”, kunde en del lärare konstatera. Att ”inte vara bra online” ställer frågan på sin spets: Vad gör du i undervisningen, hur, varför?

– Det viktiga är att tänka klokt kring sitt upplägg, både när man undervisar i realtid och fördröjt, förklarar Gita Chireh. Lärare jobbar ofta intensivt med att utveckla sin undervisning, och där ger vi mer kunskap. Det handlar inte bara om att fundera kring hur man gör i undervisningen – utan att stödja det på en ökad medvetenhet. Din påverkan är betydelsefull för eleven.

Nina Bergdahl är idag lektor på Högskolan i Halmstad, och undervisar blivande lärare. Gita Chireh arbetar idag inom Edtech.

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.