Ny bok

Energisvenska

Text: Annsofie Engborg. Foto: Natalie Salomons

[2020:06, 2020-06-15] För att stötta sfi-elever som kommer från eller är på väg till något yrke finns förlag med utgivning av fackböcker, läromedel och skönlitteratur tydligt knutet till en specifik bransch eller något yrke. LYS Förlag är ett av dessa förlag.

Emil Molander är vd och författare på LYS Förlag. Hans bakgrund är leg lärare i sva och är adjunkt vid Umeå universitet. Förlagsutgivningen är framtagen bland annat för yrkessvenska och vänder sig till vuxna med utländsk yrkeskompetens, och ger ut skräddarsydda läromedel för företag och branschorganisationer.

Nya boken Energisvenska (2020) tar avstamp på B1-nivå enligt den europeiska skalan, och vänder sig till blivande anställda inom energisektorn. Berätta.

– Det här är min femte bok. Den sjätte är Journalsvenska. Med boken Energisvenska vill jag nå nyanlända som jobbat inom energisektorn tidigare. Åsbro kursgård är energibranschens utbildningscenter. Där kommer boken att användas, bland annat. Boken passar utmärkt för de som studerar yrkessvenska.

Hur omfattande är boken? Vad utmärker den?

– Vi har riktat in oss på vanliga kommunikationssituationer på arbetsplatsen. Jag gjorde en grundlig research på besök på ett fjärrvärmeverk där jag lyssnade och frågade bland de anställda om hur de faktiskt använder språket på arbetsplatsen. Utifrån det skapade jag övningar. Övningarna är alltså så autentiska de kan bli.

– Här finns både övningar i att fylla i blanketter och överlämna driftbevis över telefon. Kommunikationssituationer med kunder är viktigt och finns också med i boken. Formella och informella situationer har fångats upp.

Boken Energisvenska (2020) går att beställa kostnadsfritt hos utbudet.se och finns även som pdf. Till boken hör ljudfiler och tillhörande hörövningar.

************

Tips

Lärarlänkar till samhälls- och myndighetsmaterial: https://swedish-for-all.se/larresurser-learning-resources/tips-till-sfi-larare-larresurser/

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.