Ny bok: Lättläst

Surfa säkert och hitta rätt på internet

Text: Annsofie Engborg

[2022:12, 2022-12-15] Så gott som alla vuxna använder internet dagligen. Enligt den årliga studien Svenskarna och internet (2022) använder 94 % av befolkningen internet. Även om den statistiska siffran är hög, säger den ingenting om hur tryggt och säkert vi upplever att vår digitala vistelse är, eller hur svårt vi tycker att det är att hitta det vi söker.

Boken Livet på internet (2021) ges ut av LL-förlaget och skriven av forskare på högskola och universitet. Författarna har samtalat med unga 16–20 år. Ambitionen med boken är att den ska göra det lättare att förstå och använda internet, så att läsaren vågar använda det mer.

Inspirerande kapitel om musik, böcker och film varvas med information om källkritik och att man behöver kontrollera uppgifter man möter på nätet.

Förlagets beskrivning av boken:

En stor del av livet finns idag på internet. Det är där vi scrollar nyheter, kollar film, hänger med kompisar, betalar räkningar och shoppar. Allt är bara en knapptryckning bort. Smidigt och lätt!

Men för många kan internet också vara komplicerat och svårt att förstå. Forskarna Emma Sorbring, Lotta Löfgren-Mårtenson och Martin Molin har pratat med många ungdomar och unga vuxna med intellektuell funktionsnedsättning om deras upplevelser av internet, om allt från sociala medier och spel till mobbning och källkritik. Hur ser de på riskerna och möjligheterna på nätet?

Att veta hur man ska agera på nätet och vem man kan lita på är viktigt för att kunna känna sig delaktig i samhället. I Livet på internet får unga med IF mängder av information, tips och råd om hur man kan tänka för att våga vara på nätet och samtidigt känna sig trygg.

Här kan du läsa ett smakprov ur boken

Om författarna

Emma Sorbring är professor i barn- och ungdomsvetenskap.

Martin Molin är fil.dr i handikappvetenskap och professor i socialt arbete med inriktning motfunktionshinderområdet.

Lotta Löfgren-Mårtenson är professor i hälsa och samhälle, inriktning sexologi.

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.