Nya filmer på gång hos Filmtegration

Text: Annsofie Engborg, Foto: Pressbild, Filmtegration

[2019:11, 2019-11-15] Filmtegration är en kostnadsfri filmsatsning för sfi. Dessa filmer har tillhörande utbildningsmaterial skapat av C More i samarbete med sfi-lärare. Inom kort lanseras nya filmer, avslöjar Isabella Sehlström, projektledare hos C More.

Grabben i graven bredvid, Sällskapsresan och Såsom i himmelen är filmer som C More erbjuder lärare att få se gratis tillsammans med sfi-elever. Sfi-lärare över hela landet uppskattar dessa filmer för att det även finns många intressanta frågor knutna till kultur i dessa filmer. Till varje film finns ett rikligt material med övningar framtagna av lärare från Eductus.

I den första utvärderingen visade det sig att 80 procent av eleverna särskilt uppskattade den svenska textningen som utgör ett stöd för de repliker de hör. Även att få ta del av repliker som är vardagsnära och ett språkbruk som är autentiskt har varit mycket värdefullt för användarna.

I referensgruppen i arbetet med att välja ut filmer och skapa Filmtegration (2017) ingick bland andra filmskaparen och regissören Colin Nutley.

Projektledare och kommunikationsansvarig för Filmtegration hos C More är Isabella Sehlström. Hon berättar för Sfi-lärartidningen om att nya filmer är på gång i deras redan populära utbud:

Hur ser arbetet ut idag med Filmtegration ute i sfi-skolorna?

– Det är nu lite mer än två år sedan Filmtegration lanserades och vi är otroligt glada över den utveckling vi sett de här åren – idag använder cirka 75 procent av landets sfi-lärare tjänsten och totalt har svensk film visats vid drygt 7 700 tillfällen i klassrummen. Enligt en enkätundersökning vi gjorde i våras anser en majoritet av de lärare som använt sig av tjänsten att Filmtegration både gör det enklare och roligare för eleverna att lära sig det svenska språket. Bara det är ju fantastiskt!

 

Lärarna har länge efterlyst nyare filmer – kommer filmutbudet att utvecklas med nyare filmer?

– Vi är faktiskt mitt uppe i arbetet med lansering av nya titlar i tjänsten. Vilka detta är får vi återkomma till, men liksom tidigare är utgångspunkten att det ska vara filmer på svenska som också säger någonting om Sverige.

 

Vad är nästa steg i denna satsning?

– Nästa steg är som sagt lansering av nya titlar, något vi både tror och hoppas kommer uppskattas av lärare och elever. Hur planerna ser ut därefter är för tidigt att svara på, men givet hur stolta vi är över Filmtegration som projekt är ambitionen naturligtvis att förvalta det på bästa sätt.

Om Filmtegration

  • Filmtegration är initierat av C More med syftet att använda svensk film för att göra det enklare och roligare för nyanlända svenskar att lära sig språket och kulturen.
  • Plattformen är en specialanpassad version av C Mores streamingtjänst, där lärare kan logga in och använda filmerna i undervisningen.
  • Filmtegration är tillgängligt gratis för alla som arbetar med sfi-undervisning – såväl kommunala som privata aktörer och studieförbund.

Filmtegration har sedan starten haft med följande svenska filmer: ”Sällskapsresan”, ”Så som i himmelen”, ”Mitt liv som hund”, ”Adam & Eva”, ”Black Jack”, ”Grabben i graven bredvid”, ”Måste gitt”, ”Jätten” och ”Beck – Steinar”.

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.