UR:s nya styrelseordförande:
”UR har så otroligt mycket som är bra”
Text: Annsofie Engborg.
[2020:05, 2020-05-15] Utbildningsradions (UR:s) utbud associeras kanske främst med undervisningsprogram för elever i alla åldrar. Här finns dock långt mycket mer. För lärare finns fortbildningsföreläsningar med forskare och experter sorterat under UR Samtiden. UR Språkplay erbjuder språkstöd på 27 olika språk.UR:s public service-uppdrag leder till program med samhällsnytta och ger kunskap och insikter till individer i alla åldrar. I och utanför skolan. Med anledning av coronaviruset finns nya program framtagna om kris, oro och livsomställning, om källkritik och om covid-19 och matematiska modeller för smittspridning.
Mitt i denna produktivitet är Maria Hamrefors nytillträdd styrelseordförande hos UR. Styrelsen träffas ett par gånger om året. Via Zoomlänk genomför vi vår intervju. Maria Hamrefors kopplar upp sig från sitt sommarhus i Smögen.
Vad ingår i din nya roll som styrelseordförande
– Låt mig säga direkt att jag inte är involverad i programverksamheten, det är Sofia Wadensjö Karén som är vd, förtydligar Maria Hamrefors.
– I min roll som styrelseordförande ingår att leda styrelsens arbete. Jag bär det yttersta ansvart för strategi, ekonomi och långsiktig planering.
I ditt yrkesliv har du rört dig i sfären böcker och bildning?
– Ja, hela mitt yrkesliv har jag varit i företagsledarpositioner. Nyligen var jag vd för Akademibokhandeln. Under min tid där genomgick vi tre ägarskiften och för ett år sedan var Akademibokhandeln närmast konkursmässig. Under min tid där satsade vi väldigt mycket digitalt och på webbplatsen. Jag lämnade över stafettpinnen när jag gick, våren 2018. Sedan dess har jag styrelseuppdrag i Bokhandlarföreningen – och har och har haft styrelseuppdrag även hos KF och Bokus, bland annat.
– Jag har även varit förlagschef på Liber, så ja, böcker har varit lite av en röd tråd.
Hur ser du på UR och framtiden?
– UR:s vision är fantastiskt inspirerande: ”Frihet genom kunskap för många genom få”. UR har verkligen någonting för alla. Programmen ska ge var och en något i våra liv och vår tillvaro. Se bara ”Seniorsurfarna”.
– Nu i och med coronapandemin är tillgängligheten särskilt viktig. Vi har program för vuxna och program för föräldrar med särskilda behov. Vi har dubblat våra visningar under våren.
Maria Hamrefors berättar att hon just är i fasen av att lära sig mer om UR:s utbud, då hon ännu är ny på posten. Hon framhåller särskilt UR Språkplay som hon önskar att fler lärare och elever upptäcker. Här ges verkligen möjlighet att förkovra sig och eleverna kan ställa in sitt eget starkaste språk och få stöttning medan de ser programmen. I dagens digitala brus är det dock inte lätt att nå ut, även om målgruppen är tydlig.
– Det finns så otroligt mycket bra hos UR, utbrister Maria Hamrefors.
– Men hur kan vi nå ut?
Utbildningsradion (UR)
UR är ett stiftelseägt aktiebolag. Public service-uppdraget medför att UR kan skapa smala program i den bredd de redan har. UR:s program för skolan kompletterar undervisningen genom att med rörlig bild visa, förklara och få elever att uppleva kunskapsinnehåll. Allt med stöd i rådande styrdokument.
För tillgängligheten är alla program textade. Via UR Språkplay finns ett språkstöd för alla som inte har svenska som modersmål. Här finns stöd till samtliga program på 27 olika språk. Hittills finns sex olika serier och 69 program som särskilt passar sfi-elever. Syftet med språkstödet är dock att tillgängliggöra samtliga program.