Nyheter och artiklar om svenska nationella minoriteter

Text: Annsofie Engborg. Foto:

[2023:03, 2023-03-15] Minoritet.se är en sida om svenska nationella minoriteter och minoritetsspråk, och har skapats av Sametinget på uppdrag av regeringen. Den sköts redaktionellt av Karin Skoglund.

Karin Skoglund förklarar att Minoritet kom till för att stötta kommuner och myndigheter i att efterleva lagen. I dag har sidan många olika läsare utöver minoriteterna själva. Skolor besöker sidan och läser artiklar där.

Du är redaktör för minoritet.se. Hur ser din yrkesvardag ut?

– Minoritet.se handlar om Sveriges fem nationella minoriteter: judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar samt deras erkända minoritetsspråk. De nationella minoriteterna har enligt lag särskilda rättigheter som rätt till språk, kultur och i vissa fall rätt till förskola och äldreomsorg på sitt minoritetsspråk. Jag publicerar nyheter, intervjuar och skriver artiklar om ämnen som berör minoritetslagstiftningen, minoriteternas språk, kultur och historia.

Hur ser du att sfi-lärare skulle kunna arbeta med och om minoriteter med sina elever i undervisningen?

– Kunskapen att Sverige har fem erkända nationella minoriteter och minoritetsspråk är låg hos allmänheten. De nationella minoriteterna har särskilda rättigheter eftersom de är en del av Sveriges historia och kulturarv. På minoritet.se finns intervjuer med minoriteterna själva, om deras språk, kulturer och historia och hur de bejakar sin identitet, men också hur de ibland upplever diskriminering, utsatthet. I många fall har de liknande erfarenheter som andra minoriteter i Sverige och i andra länder.

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.