Nytt dagligt klassrumsspel till SVT:s Nyheter på lätt svenska

Text: Niss Jonas Carlsson. Foto: Johan Sköld

[2021:09, 2021-09-15] Den ideella föreningen Språkkraft har i samarbete med Sfi-lärartidningen nyligen börjat publicera klassrumsspel till SVT:s utsändningar av Nyheter på lätt svenska.

Spelen finns tillgängliga via frågesportappen Kahoot som kan användas gratis av skolor och elever.

– Initialt kommer spelen att bestå av blandade flervalsfrågor som lämpar sig bäst för C- och D-elever samt elever som studerar svenska som andraspråk, men om efterfrågan finns så kan vi komma att släppa ett parallellt spel för anpassade för nybörjare med bara rätt/fel-frågor, säger Språkkrafts ordförande Henrik Melin.

Johan Sköld på introduktionsprogrammet på Forshagaakademin i Värmland har börjat använda spelen.

– Jag tycker att en väldigt bra idé med Kahoot till Nyheter på lätt svenska. Det är verkligen jättelyxigt att få den servicen serverad. Eleverna tycker att det är roligt med Kahoot  och det blir ett naturligt och bra sätt att stanna upp och tala lite mer kring nyheterna och att få en bild av hur mycket eleverna faktiskt har förstått av dem. Det finns ju också många sätt att underlätta för elever med språksvårigheter. Förutom att se nyheterna i Språkplay först så kan man ju också gå igenom frågorna i Kahooten innan man tittar på nyheterna.

Johan Skölds elever är positiva till att på ett enkelt sätt både ta till sig innehållet i nyheterna och att samtidigt testa vad de har förstått. Även tävlingsmomentet ses som något positivt.

Ivan: ”Det är ett bra sätt för att träna på att tänka på svenska. Bra att få träna på både att lyssna och att läsa.”

Aya: ”Det är roligt med Kahoot och det är viktigt att vi ser nyheter. Det blir roligare när det finns en Kahoot.”

Amir: ”Det är kul att det blir en tävling i klassen.”

Mustafa: ”Bra att man kan titta i Språkplay innan.”

Även sfi-läraren Sarah Boij på folkhögskolan Hvilan i Lund använder också Kahoot och ser SVT:s nyhetssändningar. Hon undervisar bland annat Svenska från dag 1 och tycker att frågorna till nyheterna via Kahoot är användbara i undervisningen.

– Den är verkligen jättebra.

Här i Kahoot så hittar du de dagliga spelen.

 

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.