Nytt lärarforum för studieväg 1

Text: Annsofie Engborg Foto: privat

[2019:02, 2019-02-15] På Facebook finns olika grupper för studieväg 1-lärare. I januari i år (2019) skapades en ny grupp: ”Lärare på SFI Studieväg 1” av Haningeläraren Olov Hamilton.

Hos Haninge Centrum Vux studerar 1 000 sfi-elever. Där arbetar Olov Hamilton. Han undervisar i den ena av de två A-kurserna med 22 elever.

Du har skapat en ny grupp för studieväg 1-lärare. Varför?

– Jag ser ett tydligt behov av att prata av sig; att fråga varandra och kommunicera om olika frågor som rör vår yrkesvardag. Ambitionen är att skriva något varje måndagmorgon för att hålla konversationen igång i gruppen, berättar Olov Hamilton.

Vad tänker du själv om studieväg 1?

– För mig är det centralt att öva helfraser och rollspel. Användbara fraser som ”Krya på dig” och ”Välkommen tillbaka” sätter sig snabbt eftersom vi använder dem ofta. Vi bygger vidare med användbara fraser allteftersom tiden går och olika situationer uppstår, berättar Olov Hamilton.

– Läromedlen är förvånansvärt ofta fokuserade på form – saker, frukter, kläder. Att fylla i luckor är en teknisk språkträning som inte är särskilt användbar i kommunikation.

När Olov Hamilton gick lärarprogrammet vid Stockholms Universitet 2010 gjorde han VFU samma termin. Den handledare han gick med hade studieväg 1-elever. Under VFU-tiden blev Olov tillfrågad att vara lärarvikarie. Inom kort blev han timanställd.

Konkret, vardagsnära undervisning

För Olov Hamilton är navet i studieväg 1-undervisningen att kommunicera kring konkreta vardagsnära situationer. En av de bästa lektionerna som verkligen engagerade eleverna och gjorde dem till aktiva medskapare var en lektion kring det att ha tvättstugan.

– Jag spelade grannen som har tagit sfi-elevens tvättid. Jag fick eleverna att förstå att de skulle komma och säga ”Ursäkta, men det är min tvättid”. Eleverna blev väldigt ivriga och blev aktiva medskapare till olika alternativa scenarior. Det blev väldigt givande – och verkligen en konkret vardagsnära situation.

 

Tips: Gå med i gruppen Lärare på SFI Studieväg 1

 

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.