Öva uttal

Text: Annsofie Engborg.

[2023:09, 2023-09-15] Att undervisa i språk och samtidigt eftersträva ett begripligt uttal innebär att läraren behöver ha insikter både om målspråkets egenheter och de utmaningar som det medför för inläraren.

Att öva uttal från dag ett och att öva regelbundet kan förbättra inlärarens uttal. Ett begripligt uttal ökar förutsättningarna att göra sig förstådd i samtal. Dessutom kan ett gott uttal skapa goda förutsättningar att stava rätt.

Svenska språket har sina egenheter. Det finns uttalsegenskaper i svenska språket som skiljer sig från fonetiska universalia; vad som är vanligt eller ovanligt i världens språk, generellt sett. I prosodin behöver inläraren uppmärksammas om betoning, kvantitet och ton. Svenska språket har fler vokalljud än många andra språk vilket kan leda till ett behov av särskild träning. I uttalsundervisningen behöver även konsonantljudens artikulationssätt och kombinationer uppmärksammas och övas. Beroende på vilka språk inläraren talar kan vissa språkljud och kombinationer vara en utmaning.

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.