Podd om interkulturellt föräldraskap

”Rör inte min gröt!”

Text: Annsofie Engborg

[2019:01, 2019-01-15] Hur är det att vara förälder i ett interkulturellt förhållande? Vad händer med tvåsamheten när paret får barn och hur viktigt är det att den egna kulturen ska överföras till barnen?

Lysande lagom är podden om svenska, svenskhet och hur det är att lära sig svenska. Här undersöks vad som är svårt och konstigt med att leva i Sverige som utlänning. Poddledarna Emil Molander och Sofi Tegsveden Deveaux resonerar i avsnittet ”Det interkulturella föräldraskapet” (3 januari 2019) kring hur viktig den egna kulturen plötsligt kan bli när man väl får barn.

Viktigt att hålla fast vid sitt språk och sin kultur

I avsnittet resonerar Emil och Sofi om den romantiserade barndomen och om saker och smaker som är viktiga i den egna kulturen; om ord och uttryck vi använder och gärna håller fast vid. Det är i mötet med en annan kultur som vi märker hur viktig vår egen kultur är för oss – allt från hur barnen ska uppfostras till hur man tillagar morgongröten på rätt sätt. Ja, för visst ska barnen ha gröt på morgonen?

Podden Lysande lagom ges ut hos LYS förlag www.lysforlag.com som ger ut integrationsgynnande litteratur om mångfald och inkludering.

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.