Podd för sfi-elever om arbete

[2018:12, 2018-12-15]  Kollegorna vid Centrum Vux i Haninge har sedan våren 2014 skapat poddavsnitt med dialoger. Dialogerna kommenteras med språkliga resonemang. Podden hade över 12 000 besökare från hela världen under november 2018.

 

Sfipodd drivs av kollegorna Joanna Mangold och David Santos på Centrum Vux i Haninge utanför Stockholm. Poddarna innehåller ett brett spektrum av ämnen som rör vuxnas vardagsliv och finns i tre svårighetsnivåer markerade med ’storlekarna’ S, M och L.

Poddidén föddes för fyra år sedan då kollegan Olga Carlberg lärt sig främmande språk via utländska poddar och tyckte att det var ett bra sätt att lära sig språk. Tillsammans med Joanna Mangold och ytterligare kollegor började inspelningarna, som då liksom idag, producerades utan manus.

Hur kan man skapa sin egen podd? Hur gör ni?

– Först väljer vi ett ämne. Sedan spelar vi in en dialog, oftast utan manus så att det låter så naturligt som möjligt. Därefter transkriberar vi, förklarar orden och grammatiken i dialogen. När detta är klart redigerar vi ljudfilerna med hjälp av Garage Band (ett program för MacBook men det finns säkert en massa andra verktyg som man kan använda) och publicerar på vår hemsida, berättar Joanna Mangold.

Fördelarna med poddformatet är att eleverna kan lyssna när de själva vill och kan – var de än befinner sig. Lärarkollegor över hela landet använder podden i sin egen undervisning och podden är mycket uppskattad. En av de återkommande ämneskategorierna är arbete.

Avsnitt om tema Arbete (storlek S, M och L)

I ett av avsnitten presenterar sig personal från Sfi i Haninge. (Storlek S.) Syftet med avsnittet är att lyssna till hur man presenterar sig, och samtidigt uppmärksammas två verbformer; presens och preteritum.

I avsnittet Hitta jobb i Sverige (storlek L) intervjuar poddledarna en sfi-elev som redan efter några månader i Sverige lyckades få två jobb som hon verkligen ville ha. Ett annat avsnitt handlar om att söka jobb. I avsnittet lyssnar vi till en sfi-elev som söker sommarjobb. Poddledarna går igenom ord som spontanansökan och pratar om skillnaden mellan cv och personligt brev.

I avsnittet om jobb och framtidsplaner (storlek S) får vi lyssna till två personer som pratar om vad de jobbar med just nu och vad de kommer att jobba med i framtiden. I ett annat avsnitt som heter Ny på jobbet (storlek M) hör vi en dialog mellan en anställd och en nyanställd.

Det finns även ett avsnitt där vi lyssnar till Monika som studerar till undersköterska (storlek L). I ett annat avsnitt med samma storlek lyssnar vi till Joanna som väljer att cykla till jobbet och samtidigt får träning. I avsnittet pratar Joanna även om säkerhet och regler för cyklister.

Övningar till poddavsnitten

Till samtliga poddavsnitt finns dialogerna i pdf. Dialogerna finns att ladda hem eller skriva ut.

Text: Annsofie Engborg. Foto: Mikaela Malgac.

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.