Världens första AI-museum i Stockholm
”Skolan har en viktig kompensatorisk roll”
Text och foto: Annsofie Engborg.
[2024:04, 2024-04-15] Hur kan vi ta vara på AI:s möjligheter och förbereda oss för vad det kan innebära i framtiden? Vilka risker ser vi? Världens första AI-museum, Museum of Artificial Intelligence i Stockholm, bjöd i början april in till ett panelsamtal.Panelsamtalets moderator, utbildningsanalytiker Jan Hylén, lät den första frågan beröra AI:s risker och möjligheter samt om vi behöver rekommendationer i skola och yrkesliv. Annika Agélii Genlott, SKR, förklarade att SKR stöttar utvecklingen, men inte ger några särskilda rekommendationer. I panelen fanns även AcadeMedias utbildningsdirektör Joakim Molander som berättade om den rådgivning som AcadeMeidas lärare får, och att rektorerna även får en utbildning i AI, en kurs som även ger högskolepoäng.
Från Stockholms universitet fanns professor Cecilia Magnusson Sjöberg från institutionen för rättsinformatik. Hon konstaterade att en direkt konsekvens av användandet av generativ AI är att universitetet därför har gått tillbaka till salstentor igen, för att undvika otillåten användning av ChatGPT. KTH:s Avid Fayaz, även poddledare i AI-podden, konstaterade att alla studenter använder Chat GPT och Gemini.
AI i skolan
Örjan Johansson, nationell affärsenhetschef på Atea, belyste risken för att AI leder till stor ojämlikhet mellan användare och icke användare. Han uppmanade att se till nyttan snarare än innovationen i sig. Han konstaterade att alla lärare inte riktigt vet vad de vill ha.
– Skolan har en viktig kompensatorisk roll, fastslog Annika Agélii Genlott.
Panelsamtalet rörde flera viktiga insikter om AI:s roll i skolan och vad det medför. Joakim Molander, AcadeMedia, konstaterade vikten av kompetensutveckling först och inköp av teknik sedan, för att undvika det vi kunde se tidigare när det skedde massinköp av surfplattor som förblev oanvända, eftersom lärare inte visste vad de skulle göra med dem..
– Vi funderar över hur vi gör en så bra skola som möjligt. Vi köper inte bara in teknik, konstaterade Joakim Molander.
Örjan Johansson, Atea, betonade vikten av att lärare utvecklar sitt sätt att prompta och att det måste ges mer tid bland lärare att faktiskt bekanta sig och arbeta med AI.
Är AI jämställt?
Kvällens stora tankeställare levererades av Ann-Therése Enarsson, vd vid tankesmedjan Futurion. Genom åren har hon lyft det feministiska perspektivet på IT. Så också under detta panelsamtal. Ann-Therése Enarsson påpekade vikten av kvinnliga förebilder och uppmärksammade att de inramade foton på museet enbart bestod av män.
– Kvinnornan finns men döljs i historien. Vi kodar in ojämställdhet för generationer framåt om vi inte aktivt lyfter fram kvinnliga förebilder, betonade Ann-Therése Enarsson.
Efter panelsamtalet dröjer sig besökarna kvar och samtalen fortsätter ännu en tid. Vad innebär AI för vuxenutbildningen och för sfi-lärare i synnerhet? Annika Agélii Genlott, SKR, svarar snabbt att alla lärare behöver ges grundläggande kompetens inom AI så att det inte blir en kunskap som bara de som är intresserade av AI besitter.
– Det är grundläggande för likvärdigheten i skolan och för att inte spä på den redan befintliga digitala klyftan, konstaterade Annika Agélii Genlott.
Även Ann-Therés Enarsson, Futurion, är av samma åsikt.
– Sveriges lärare står liksom stora delar av arbetsmarknaden inför ny kunskap. Det handlar om att integrera AI och dess tillämpningar i sin undervisning. Detta område är snabbt växande och föränderligt, vilket ställer höga krav på fortbildning och kompetensutveckling. Att få kompetensutveckling om AI är A och O. En viktig uppgift är också att lära ut om bias, etik och källkritik. Även om AI kan förbättra inlärningsprocessen spelar lärare en viktig roll för att ge personlig vägledning och främja kritiskt tänkande och kreativitet hos eleverna, resonerade Ann-Therés Enarsson.
Om Museum of Artificial Intelligence
Museet, som öppnade i november 2023 på initiativ av Greg Fitzpatrick och Håkan Lidbo, presenterar konst, musik och litteratur relaterat till AI. På museet visas exempelvis New Media Art, det vill säga AI-genererad konst. Här arrangeras även samtal och debatt kring utvecklingen av AI. I dagsläget tas endast förbokade grupper om minst fyra personer in på museet för guidad visning och en kort föreläsning om AI.
AI-museet, som är beläget i Sergelgången nära Hötorget i Stockholm, drivs av en ideell förening. Syftet är ”att utbilda och upplysa allmänheten, branschexperter och akademiker om AI:s förflutna, nutid och möjliga framtid”, enligt hemsidan.
./.