Skolverket: Sfi-elever berättar

Text: Annsofie Engborg

[2019:02, 2019-02-15] Hur upplever elever i studieväg 1 att få modersmålsstöd? I Skolverkets stödmaterial ”Grundläggande litteracitet för vuxna andraspråksinlärare” uttalar sig sfi-elever om det.

 

I den en av filmerna, ”Elevperspektiv på modersmålsstöd”, möter vi två elever, Ali och Anab, som berättar om sin egen upplevelse och resa med modersmålsstöd från A-kurs och fram till och med D-kursen.

Olika behov av stöd A–D-kurs

Ali berättar att han inte kunde läsa och skriva när han kom till Sverige. Inte heller kunde han förstå engelska. För Ali blev stödet på modersmål avgörande. Med hjälp av modersmålsstödjaren fick Ali den svenska grammatiken förklarad på persiska. Många gånger med ett kontrastivt perspektiv. I A-kursen hade Ali mest behov av att få hjälp med att förstå ordkunskap, i B-kursen var det tempusfrågor, och i C-kursen var det grammatiska frågor av exempelvis användandet av ’att’ eller ’om’.

Både Ali och Anab fick mest stöd i A-kurs och B-kurs. Den avtog succesivt i C-kursen. Nu i D-kursen behöver de inte lika mycket stöd som tidigare.

 

Se fler filmer:

Om just modersmålets roll i sfi-utbildningen för elever med kort skolbakgrund finns totalt fem filmer. Här möter vi skolledare, lärare, modersmålsstödjare och sfi-elever:

”Att arbeta med modersmålsstöd”

”Att samarbeta – modersmålslärare och sfi-lärare”

”Att undervisa på modersmål och svenska”

”Att kombinera modersmålsstöd och digitala verktyg i undervisningen”

 

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.