Krönikör: Morena Azbel Schmidt
”Språk är mer än att rabbla böjningstabeller”
Text: Morena Azbel Schmidt.
[2023:02, 2023-02-15] Jag är universitetslärare i översättning och i den rollen har jag funderat åtskilligt över varför det är så svårt att planera en fungerande kurs för vuxna studenter.Vi lärare brinner ju oftast för kunskapen vi har och ska förmedla och önskar inget annat än att våra studenter ska känna samma sak. Det är ju roligt med grammatik och ännu roligare är det att skriva välformulerade meningar och begripliga texter!
Men våra studenter håller ofta inte med och sen uppstår det en krock som är rätt frustrerande för båda parter. Varför?
Jag har kommit fram till att det beror på att vi blandar ihop och likställer kunskapsinlärning med tillämpning och användning av denna kunskap. Att rabbla böjningstabeller för substantiv för att lära sig hur tysk grammatik fungerar eller försöka hålla isär betydelsen hos svenska prepositioner med hjälp av olika ramsor är urtrist och fungerar inte som en inlärningsstrategi utan man måste sätta det hela i en meningsfull kontext.
Abstrakt kunskap går inte att använda, om man glömmer att vi med alla dessa former tillsammans med alla de andra byggstenarna i språket faktiskt kommunicerar något.
Ett budskap.
Och att vi alla, när vi kommunicerar också relaterar till andra människor.
Är det allt då? Nej – det finns en sak till: Übung macht den Meister!
Ni vet de där 10 000 övningstimmarna, som en musiker sägs behöva för att behärska sitt instrument. Det behöver våra studenter också, öva oändligt mycket. Och en oförtröttlig uppmuntran från lärarens sida. Alltså, glöm inte allt detta i din planering!