Chefredaktören

Språk och identitet

Text: Annsofie Engborg. Foto: Mats Högberg.

[2023:03, 2023-03-15] ”I Sverige pratar vi svenska.” ”Så här säger vi i Sverige.” ”Hur säger man på ditt språk?” Dagligen uttrycker vi oss som om det monolingvistiska ’Ett land – ett folk – ett språk’ fortfarande gällde. Världen och verkligheten omkring oss är en helt annan.

Det finns fler flerspråkiga länder än enspråkiga länder i världen. Majoriteten av barnen i världen växer upp i länder där minst två språk talas. I många länder är det inga konstigheter att flera språk används parallellt i ett och samma samhälle, i en och samma familj.

Sverige och svenskarna har länge stoltserat med och varit kända för att kunna flera språk, att vara duktiga på engelska. Med immigrationen talas nu i Sverige uppskattningsvis 200 språk. Några av de språk som har talats länge i Sverige är idag skyddade som nationella minoritetsspråk. Vilka av våra sfi-elever har erfarenhet av att tillhöra en minoritet och tala ett minoritetsspråk? Vad betyder språket för människan och hur kan vi bekräfta flerspråkigheten som en tillgång?

I det här numret av Sfi-lärartidningen (2023:03) tittar vi närmare på hur är det att tillhöra ett minoritetsspråk och hur det är att tala ett språk som är i minoritet i Sverige.

Trevlig läsning!

/Annsofie Engborg

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.