Chefredaktören

Språkdidaktiska frågor i fokus

Text: Annsofie Engborg. Foto: Mats Högberg.

[2023:05, 2023-05-15] Maj månad innebär för egen del slutspurt i föreläsnings- och forbildningsuppdragen. I kalendern finns länkar till biljetter till Blekinge, Västra Götaland, Höga kusten, Uppland och Södermanland.

Vid varje destination är sfi-lärares frågor desamma: Hur får vi våra elever att vara språkligt aktiva, våga använda språket och hitta studieteknik som stöttar dem i deras lärande? Möjligen är individualiseringsfrågan allra vanligast, eftersom meningsfull undervisning i heterogena grupper upplevs vara en utopi.

Vi på redaktionen ser ett ihållande behov att skriva om språkutvecklande undervisning och språkdidaktiska frågor. I detta majnummer – när Sverige är ljuvligt grönt och skönt – stannar vi därför upp kring just språkutvecklingsfrågan. Vad är det läraren gör som är avgörande för sfi-elevens språkutveckling? I detta nummer har vi bland annat tagit del av en studie som undersöker det autentiska samtalets språkutvecklande effekt i mötet mellan sfi-elever och svensktalande gymnasieelever.

Vi hoppas, som vanligt, på att ni får en givande läsning,

Annsofie Engborg,

Chefredaktör

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.