Språkutvecklande appar

Text: Annsofie Engborg.

[2021:10, 2021-10-15] Språkutveckling är något ständigt pågående. Varje vuxen som studerar sfi möter språket både i skriven och muntlig form i sin vardag. Ett sätt att öva och befästa ord och fraser är appar.

Varje år lanserar Internetstiftelsen rapporten ”Svenskarna och internet”. I den kan vi följa tillgång till och användningen av digitala enheter, såsom dator, surfplatta och mobiltelefon. Vi får också veta hur vi använder våra digitala enheter. E-handel, sociala medier och nyhetskonsumtion är några av de användningsområden som ingår i rapporten.

Redan i rapporten 2017 konstaterades ”Nu har alla internet”.

Utöver de vardagliga apparna för informations- och nöjeskonsumtion finns språkutvecklande appar för barn, unga och vuxna. Språkappar som uppskattas bland både vuxna användare och lärare är interaktiva och självrättande appar. Med dessa appar kan användaren se bilder, läsa, lyssna – och öva egen skriftlig produktion. På marknaden finns både gratisappar och betalappar för iPhone och Android.

På sidan skolappar.se finns en förteckning av appar av olika slag. Genom filtreringsfunktionen framgår vilka appar som passar för vuxna som är i början av sin språkutveckling.

Nyfiken på rapporten ”Svenskarna och internet 2021”? Den släpps 26 oktober 2021.

 

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.