Ivana Eklund tipsar

Språkvandring

Text: Ivana Eklund

[2020:06, 2020-06-15] Studiebesök kan genomföras på en rad olika platser och på en rad olika sätt. Men det som förenar dem är att man studerar miljön och språket.

 

Besök kan ske på en arbetsplats, ett museum, i naturen eller på stan. Jag minns språkvandringar med mina A-elever. Vi valde en sträcka, såg ut den på stadskartan. Sedan promenerade vi och benämnde gator, torg, hus och parker. Vi läste skyltar, anslag och informationstavlor längs vägen. Vi pratade om vad vi såg, hörde och gjorde och använde passande substantiv, verb och adjektiv. Vi dokumenterade allt genom att fotografera, spela in och anteckna, för att ha som stöd senare.

Tillbaka i klassrummet blev presens till preteritum när vi återberättade. Uppleva, prata, skriva, läsa, berätta. I den ordningen. Det medförde så mycket lärande! Språkvandringar var bland de roligaste och effektivaste arbetssätt jag visste.

Språket in och ut

Ett studiebesök kräver språkbearbetning före, under och efter. Utan att stretcha ut elevernas språk blir det bara en utflykt, om än säkert trevlig.

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.