Stiftelsen som stärker individer
Text och foto: Annsofie Engborg
[2020:02, 2020-02-15] Helsingborgsbaserade stiftelsen Ester arbetar för att stärka utrikesfödda kvinnors väg in i entreprenörskap och eget företagande. De har under 2019 tilldelats pris för sitt integrationsfrämjande arbete.Över hela landet finns stiftelsen Ester, och vi möter Marie Litholm som har ett pågående projekt i Campus Nynäshamn, sedan oktober 2019.
Marie Litholm leder just nu ett gäng dedikerade sfi-elever på Campus Nynäshamn.
– Esters program är egentligen på heltid eller halvtid varje dag, men här i Nynäshamn har vi valt att lägga det som en orienteringskurs en dag i veckan, förklarar Marie Litholm.
I kursen går de igenom hur det går till att starta företag i Sverige och läser berättelser om andra som berättar. Dessa berättelser skapar bryggor mellan företagande och sfi-eleverna. Den centrala frågan inför varje berättelse blir ”Hur gör de och vad betyder det för mig?”.
– Vi har varit på startaegetmässor, Nyföretagarcentrum, besökt företagare här i Nynäshamn och fått input om kundbemötande och kundnytta. Just kundbemötande har vi pratat mycket om, berättar Marie Litholm.
Eleverna har fått visualisera sin affärsidé och vad som behövs för att kunna starta. Vad är det första man behöver göra? Till entreprenörsskap och företagande finns det många relaterade ämnen som gruppen har pratat om – hälsa och livsstil; goda vanor; ledarskap och entreprenörsskap; affärsplan och säljanalys etc.
Nya i Sverige och nya som företagare
Gruppen kvinnor vi möter är engagerade och har utarbetat sin affärsidé. Pricilla, 30 år, från Brasilien har funderat över vad hon kan som hon skulle kunna tillföra som företagare.
– I Brasilien äter vi mycket pajer och tårtor. Det vill jag göra här i Sverige. Att baka och sälja. Jag har funderat över behov av resurser, kunder, marknadsföringskanaler och usp.
Stolt visar hon sin affisch där hon har samlat sina tankar. Med stora gula bokstäver har hon skrivit: ”Du kan inte köpa lycka, men du kan köpa tårta”.
– En stor skillnad mellan Brasilien och Sverige är att svenskar är rädda för socker. Jag måste tänka på att inte ha för mycket socker i mina tårtor.
Houda saknar möjligheten att köpa långklänningar och sjalar i Nynäshamnstrakten. Hon har undersökt efterfrågan både i Nynäshamn och i närliggande Handen. Det visade sig finnas flera tusen potentiella köpare som önskar ha närhet till att kunna köpa långklänningar som vardagskläder. De presenterar sitt genomtänkta arbete med att kunna importera från Turkiet. Via mässor som de har besökt har de haft möjlighet att skapa kontakter och få information från Tullverket om frihandelsavtal och annat.
Sidra från Pakistan presenterar engagerat sin affärsidé, marknadsföringsplan, företagets usp, och de unika produkterna – exklusiva väskor med afghanskt snitt. Hon tänker sig att hon ska ha en väskaffär, men kan också ha återförsäljare i andra väskaffärer eller varför inte på hotell eller andra lite mer ’oväntade’ ställen.
Anisa drömmer om en restaurang med en fusion av afghansk-europeisk fusion.
Kursen fortsätter – och avslutas inom kort
Det är två veckor kvar av kursen som stiftelsen Ester leder i Nynäshamn. Det har varit ett stort och mödosamt arbete för eleverna att planera för sin företagsidé. Det är många nya ord – och därmed mycket språkutvecklande att arbeta med sin företagsidé.
– Vi har rollspel, intervjuar, övar på att presentera oss och affärsidén – och jobbar med uttal. Det kan bli förödande i samtal med kunder och leverantörer om uttalet inte stämmer. Då kan missförstånd uppstå och det kan ge oönskade konsekvenser. Att säga kapitel och mena kapital, eller att säga prutta och mena pruta, blir ju helt klart tokigt.
Marie Litholm och sfi-eleverna enas om att planering är mycket viktigt och att nätverk och nätverkande nästan är viktigare. Därför besöker de nätverk och mässor. Marie Litholm tipsar även om arrangerad fika för företagare. Det kan vara ytterligare ett sätt att skapa kontakt och odla värdefulla relationer.
Kursen kommer att avslutas med att prata om att anställa. Det kan ge värdefulla insikter både som potentiellt anställd och som potentiell arbetsgivaren.
Vi tystnar en stund för att liksom smälta allt vi har sagt, allt vad kursen hittills gett, vad som är kvar – och kan förnimma en svindlande tanke av vad ett entreprenörsskap och företagande här i Sverige skulle kunna leda till. Vi ser på varandra och ler. Vi kommunicerar en ordlös tacksamhet en stund.
Priscilla lyser upp och utbrister:
– Jag vill tacka initiativ från rektor för att hon gjorde det här möjligt för oss kvinnor. Vi måste hjälpas åt. Jag är tacksam eftersom jag träffade Marie. Marie … vänta lite … inspirerar! Hon inspirerar oss! Tack.
Fakta Stiftelsen Ester
Startade: 2012 av Sofia Altafi, Maria Borelius och Kerstin Thulin
Om namnet: Ester betyder stjärna. Verksamheten går u på att hitta den inneboende stjärnan.
Läs mer: http://stiftelsenester.se/erbjudandet/
Stiftelsen Ester har nyligen (2019) mottagit pris (Diversity Index Award) i kategorin etnicitet för sitt integrationsstärkande arbete. Juryns motivering:
Årets vinnare stärker utrikesfödda kvinnor genom kreativa metoder för att finna kapital, bygga nätverk, utveckla och ta fram hållbara affärsplaner på väg in i entreprenörskap och eget företagande. De arbetar för att bygga upp kvinnornas självförtroende, ifrågasätta normer som skapar exkluderande strukturer samt visa att alla kvinnor, oavsett etnisk bakgrund, kan bidra fullt ut för ökad affärsnytta. Organisationens långsiktiga arbete med att bryta utanförskap genom att bygga entreprenörskap är viktigt för att inga kvinnor ska lämnas utanför Sveriges hållbara utveckling.