Krönikör: Morena Azbel Schmidt

Svenska för vem?

Text: Morena Azbel Schmidt

[2023:10, 2023-10-15] Jag irriterar mig alltmer på de högljudda politiska kraven att ”alla som uppehåller sig permanent i Sverige måste lära sig svenska”. Detta krav verkar nämligen inte gälla för invandrare med en engelsktalande bakgrund. De slipper gå på sfi och ingen politiker verkar tycka att det är nödvändigt att de ska lära sig svenska heller, kanske för att de arbetar i branscher där arbetsspråket för alla är engelska. Men när det kommer till efterlängtade spansktalande vårdarbetare, som lär sig svenska på arbetstid, är det ett annat ljud i skällan.

I denna kontext har jag tittat närmare på de Internationella Engelska Skolan och deras attityd till svenska språket, framför allt i grundskolan. Där går ju många yngre barn som inte har svenska som modersmål och kanske inte engelska heller. Dessa skolor verkar helt frankt kunna strunta i svenska som undervisningsspråk i alla ämnen samtidigt som man kan bedriva undervisningen i det obligatoriska svenskämnet med hjälp av lärare utan legitimation eller utbildning i ämnet. Nu undrar jag: Gäller inte kravet att ”alla som uppehåller sig permanent i Sverige ska lära sig svenska” också för IES elever – födda i Sverige och svenska medborgare?

Jag tycker det är ett hyckleri utan dess like, när man å ena sidan ställer högljudda krav på en grupp människor med underförstått mindre prestigefyllda språk i bagaget och å andra sidan slår dövörat till att unga svenska medborgare inte ens får förutsättningar att lära sig svenska på en sådan nivå att de kan fungera i samhället, utan måste förlita sig på att alla andra svenskar ”can english”.

./.

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.