Svenska med sång

[2019:05, 2019-05-15] Att lära sig svenska genom sång kan tilltala en inlärare på många sätt. Det kan vara en väg in i svenska musikskatter, svensk kultur, ett sätt att lära sig nya ord och fraser – och ja, uttal, förstås.

 

I Uppsala finns en kör i studiecirkelform hos ABF. Kören leds av den tidigare sfi-läraren Signe Rudberg Selin som har pluggat musiketnologi och musik-och-hälsopedagogik och som har jobbat som vissångerska och låtskrivare i många år.

– När jag jobbade som sfi-lärare prövade jag att lägga in sångpass, vilket gav mersmak både för mig och eleverna. Jag fick chans att starta en internationell kvällskurs med renodlad sång.

– I studiecirkeln ”Svenska med sång” på ABF i Uppsala mixar jag sång, språkträning och underhållande populärhistoria om artister, händelser, kultur. Min metod är att ”öppna” varje sång med nyckelord. Det blir som att öppna ett fönster mot svensk historia. I varje sång ligger en bit av berättelsen om kultur och natur.

 

Eva Rudberg Selin berättar att hon har inspirerats av Eva Bornemarks visor i boken Svenska med sång, en bok hon gav ut efter många års sångarbete inom sfi i Malmö.

– Själv har jag länge varit intresserad av sång och hälsa och har skrivit forskningsrapporten ”Sång som en läkande lek”.

 

Bland urvalet finns en blandning av populärmusik och äldre visor, och utgår från det kända. I kören finns vuxna från olika länder och olika referensramar. I Sverige skapas ett nytt sammanhang och sången och musiken kan hjälpa till på traven. Musik i radio strömmar i ett flöde som kan vara svårt att ta till sig. I Signes körverksamhet tar de sig tid att gå in i texterna på djupet.

– Jag är mån om blandningen, att även ta in äldre, klassiska allsånger som ”En gång jag seglar i hamn”. ”Vem kan segla” är en folklig traditionell visa från svensktalande Finland, och består av suveränt enkel poesi. Ändå säger den en sanning, som skär genom alla kulturer och tider: Att skiljas från den du älskar är svårt, omöjligt. Alla vet vi vad sorg och kärlek är.

– Förutom att prata kulturhistoria och att lufta känslor så tränar vi uttal. Att sjunga är att ljuda på vokaler. I Lilla Idas sommarvisa sjunger långt ”y” (svalor som flyger) och kort ”y” (myggor som svalorna tar).  Vi gör lätta röstövningar. Beroende på vilket modersmål du har, så vill du  kanske träna ”r”-ljudet. ”Ö”, ”U” och ”Y” ….

 

Kursen ger även tillfälle att dela med sig. Ett kulturutbyte.

– I kursen har jag haft deltagare från Libyen, Syrien, Grekland, Japan, Sydamerika, Iran och flera länder. Vi har alla minnen av vaggvisor, populära sånger, melodier. Den som vill får presentera en sång på sitt första språk. Som avslutning besöker vi en konsert, eller större event. Före jul blev det en adventsgudstjänst samt Luciafest. I vår blir det nationaldagskonsert eller allsång ute i det fria.

 

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.