Chefredaktören

Svenskarna är ett studerande folk

Text: Annsofie Engborg. Foto: Mats Högberg.

[2022:09, 2022-09-15] Få länder har så många vuxna som studerar, räknat per capita. Visste du att i Sverige är det fler som studerar på komvux än vad det finns gymnasieungdomar som går på gymnasiet? Över en miljon vuxna studerar just nu. Över 1,1 miljoner, till och med.

Mina lärarår inom komvux och hos privata utbildningsanordnare avslutades med att jag övergick till PRO:s folkhögskola under några år. Jag fick uppleva en sällan skådad nyfikenhet bland pensionärerna! Det var med stor förundran jag såg sådan iver att lära sig mer och veta mer. De arbetade välvilligt i grupp med varandra, läste och diskuterade. Med ett helt liv i ryggsäcken hade de enormt mycket att tillföra diskussionerna, var och en.

Kurserna jag undervisade i på PRO:s folkhögskola i Solna utanför Stockholm var inte sfi, utan litteraturkurser – svensk litteratur, stockholmslitteratur, afrikansk litteratur och nobellitteratur. Vi läste tillsammans, diskuterade språk och innehåll – och hade det väldigt trevligt. Inga nationella prov eller betyg hägrade i horisonten. Bara läsning och samtal. Jag tänkte ofta på hur fint det hade varit att integreras med flerspråkiga pensionärer på våra lektioner. Tänk vilket fint utbyte deltagarna skulle ha av varandra.

Under mitt sista år på PRO:s folkhögskola hade den dåvarande rektorn och jag intensiva samtal om att starta sfi hos oss – men annonserna lyckades inte fånga in vår tänkta målgrupp.

I det här numret av Sfi-lärartidningen får vi en inblick i vad folkhögskola är och hur sfi bedrivs där. Av landets 155 folkhögskolor finns ett antal som bedriver sfi och motsvarande.

Trevlig läsning!

/Annsofie

 

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.