Ta hjälp av Specialpedagogiska skolmyndigheten

Text: Andreas Kjörling

[2024:05, 2024-05-15] Specialpedagogiska skolmyndigheten erbjuder stöd och hjälpmedel för att göra all undervisning så inkluderande som möjligt. Beroende på undervisningsform och elevens diagnos kan flera olika didaktiska val göras.

Lärare som möter vuxenstuderande med funktionsvariationer behöver göra sin undervisning tillgänglig. Specialpedagogiska skolmyndigheten arbetar för att människor med funktionsnedsättning ska få tillgång till utbildning där det finns en god kunskap om hur tillgängliga läromiljöer bäst utformas. Därför erbjuder de vägledning till lärare genom både kompetensutveckling i form av kurser, material och läromedel samt olika former av stöd i form av statsbidrag, en bemannad frågetjänst och specialpedagogisk rådgivning.

På myndighetens webbsida finns kompetensutvecklande stödmaterial. Här finns till exempel studiematerial Vux som handlar om kollegialt lärande och att göra studiesituationen tillgänglig för vuxna med funktionsnedsättning. Studiepaketet bygger på sex fristående skrifter om till exempel autism, psykisk ohälsa och ADHD. Det finns även material som omfattar undervisning för elever med hörselnedsättning. Här finns även filmer och reflektionsuppgifter att tillgå som kan ligga till grund för både egen fortbildning och som kollegialt diskussion­sunderlag.

Interaktiv hjälp på webben

Elevers varierande förutsättningar att studera kan ett behov av att kunna erbjuda olika typer av läromedel. Det kan till exempel handla om läromedel med en annan progression än den som vanligen används. Även här bistår myndigheten med hjälp. Genom att på webben ange inom vilken typ av utbildning som undervisning omfattar erbjuds läraren hjälp i sina didaktiska val och att finna lämpligt studiematerial för den specifika situationen relaterat de egenskaper som efterfrågas.

Specialpedagogiska skolmyndigheten erbjuder också en frågetjänst dit lärare kan vända sig med frågor om vad specifika funktionsnedsättingar i praktiken kan innebära för under­visning hur den kan anpassas. Genom att söka bland tidigare frågor och svar kan lärare finna relevant information specialpedagogik och mycket mer. Det går också bra att ställa frågor direkt till myndigheten om så behövs.

Webbsidan är väl utformad och intuitiv att använda. Myndighetens verksamhet naturligtvis omfattar alla delar av svensk utbildning. Med det sagt finns det mycket information som, även om det inte är specifikt utformat för sfi, mycket väl kan appliceras oavsett utbildningsform.

 

Andreas Kjörling, sociolog och doktorand

Länk till SPSM: www.spsm.se

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.