Chefredaktören

Texter i arbetslivet – fler än vi tror

Text: Annsofie Engborg. Foto: Mats Högberg

[2021:02, 2021-02-15] Vintern har kommit med besked och hela landet ligger under ett rejält snötäcke. Vi på redaktionen jobbar med vårens teman och slås av hur många intressanta forskare, lärare, författare och andra vi har mött hittills.

I det här februarinumret har vi kommit fram till temat ”Texter omkring oss” eftersom Skolinspektionen och forskning visar att vi i sfi-undervisningen inte i tillfredsställande grad använder oss av de texter som eleverna möter i sin vardag.

För egen del har jag nyligen läst professor Anna-Malin Karlssons En arbetsdag i skriftsamhället. Det är en ögonöppnare för alla som fortfarande går i förvissningen om att det finns ”enkla jobb” och att dessa är praktiska jobb som inte ställer särskilt höga krav på vare sig läsförståelse eller skriftlig förmåga. En arbetsdag i skriftsamhället bygger på en så kallad etnografisk studie, vilket innebär att Anna-Malin Karlsson har följt olika anställda i praktiska yrken under en arbetsdag för att studera var, när och hur skrift förekommer i yrket. En lastbilschaufför, en barnskötare och ett butiksbiträde är några exempel på yrken som hon följer tätt. Studien uppvisar att det är tätt förekommande med texter som ska läsas och skrivas, främst avseende dokumentation som ska läsas och förstås av andra.

I februarinumret lyfter vi som vanligt viss forskning och boktips från bokförlag. Vi har bland annat intervjuat Lena Thornéus, lärarutbildare vid högskolan i Borås och Alva, programledare på Skolforskningsinstitutets podd.

Vi hoppas att läsningen leder till ökad användning av texter omkring oss i undervisningen och att sfi-eleverna involveras i större utsträckning – så att de får arbeta med de texter som de i sin vardag verkligen behöver kunna förstå och svara på.

 

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.