[2018:11, 2018-11-15] Först och främst: Var är du nu och vad jobbar du med?

– För tillfället ägnar jag mig mest åt skrivandet. Jag föreläser och skriver läromedel för sfi och för nyanlända elever i grundskola och språkintroduktion. Jag handleder även studenter vid Helsingfors Universitet. Men för att kunna få mer ro för skrivandet bor jag detta läsår i Spanien i stället för Stockholm.

Det finns många metoder och modeller för språkutvecklande arbetssätt. Nämn något som du tycker är riktigt bra och givande.

– Jag måste såklart lyfta genrepedagogik och dess cirkelmodell. Vi möter många elever från muntliga kulturer på sfi. Oftast är de eleverna duktiga på att det muntliga medan det skriftliga är svårare. Där är genrepedagogik ett utmärkt sätt att utveckla elevernas skriftliga produktion samtidigt som man även arbetar med andra förmågor som läsförståelse, hörförståelse samt muntlig produktion och interaktion. Eleverna behöver dessutom mycket repetition och genrepedagogikens cirkelmodell ger just detta för eleverna.

Vilken är den viktigaste insikten du har gjort (om vuxnas lärande inom sfi) i din lärargärning? 

– Att du kan tro mycket men du kan inte veta innan du har dialog med dina elever. Vi människor är bra på att kategorisera människor. Vi glömmer lätt bort att alla elever i våra klassrum är individer med sina egna ryggsäckar fulla av egna erfarenheter och kunskaper. Om vi ska utgå från individerna måste vi ha dialog med dem.

Har du någon bra ännu oupptäckt pärla bland sajter, appar eller poddar som du kan rekommendera till sfi-elever? 

– De flesta jobben i Sverige förmedlas genom egna kontakter, inte genom Arbetsförmedlingen. Därför ger jag råd till alla sfi-elever att kolla vilka möjligheter det finns i kommunen att hitta en språkkompis. På sajten sehittar du många tips. Sen får vi inte glömma Invitationsdepartementetsom förmedlar kontakter som du kan äta middag med, helt utan krav men med möjlighet till en ny svensk vän. Sist vill jag även lyfta sfipodd.se Det är en podd där du kan lyssna på trevliga samtal om olika saker, kanske när du reser till och från skolan.

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.