Tiia Ojalas outtröttliga engagemang för flerspråkiga

Text: Annsofie Engborg. Foto: Privat.

[2021:10, 2021-10-15] [2021:10, 2021-10-15] Språkappar på marknaden är oftast appar som övar ett enda språk. Läromedelsförfattaren och föreläsaren Tiia Ojala, som själv har tvåspråkiga barn, kom på idén att skapa en flerspråkig app. Resultatet blev nylanserade Faworiter.

Appen Faworiter hjälper användaren att ljuda och läsa upp den text som skapas i appen. Bokstäverna omvandlas till ljud, som tillsammans skapar ett ord. Och ord för ord läser appen upp den berättelse som skrivs. Den berättelse som användaren skapar samlas i appens bibliotek och kan skrivas ut per sida eller som en bok, ett häfte. I boken kan man använda flera språk, exempelvis svenska och arabiska, om man vill. Då har man skapat en flerspråkig bok.

Det har vid intervjutillfället bara gått en vecka sedan appen Faworiter lanserades. Tiia Ojala berättar engagerat om appens tillblivelse. Idén kom i april 2021 och nu, fyra månader senare, i oktober 2021 lanserades den.

– Vi kom på att vi skulle skapa en app. Vi hade testanvändare och följde dem i hur de använde appen. Vi utvecklade och testade den hela tiden. Testanvändarna ville hellre klicka än använda funktionen ’drag and drop’. Idag finns därför båda funktionerna. Det har varit en bra början.

– Den är utseendemässigt skapad både till barn och vuxna. För sfi är det i synnerhet vuxna som är i början av sin litteracitetsutveckling som vi har i åtanke.

I appen Faworiter kan användaren välja eller välja bort att bokstäverna ljudas medan man skriver. H – e – j ljudas och bildar sedan ”hej”, med hjälp av Siri. Funktionen tal till text är också integrerad i appen. Det innebär att användaren kan läsa in ord eller en berättelse, så skriver appen in texten.

Det finns i dagsläget tolv språk som läser orden. Bland dessa finns exempelvis engelska, franska, italienska, spanska, ryska och arabiska.

– Elva av de tolv språken styrs av Siri. Tyvärr har vi inte persiska eftersom Siri inte finns där. Du kan alltså välja italienska, skriva på italienska, så ljudar den på italienska och läser upp orden på italienska.

I appen kan man skriva och lyssna till enstaka ord, meningar och hela berättelser. Som grafiska element finns möjligheten att skriva dialoger i pratbubblor. Även tankebubblor finns som grafiska element.

– När man har skrivit kan man spara boken i appens digitala bibliotek. När man vill kan man låta appen läsa upp och samtidigt markera i texten där den läser. Man kan också skicka sin bok till någon annan via mejl eller exempelvis Messenger.

Tiia Ojala avslöjar att det finns tankar om att skapa ytterligare appar med samma grundidé, att skriva böcker. Även appar särskilt framtagna för särskolan skulle också kunna bli aktuellt. Appen Faworiter behöver dock ännu en del omsorg. Som allt digitalt som är nylanserat finns det alltid små justeringar som kan göras.

– Nu hoppas vi kunna sprida ordet om att appen finns. Vi hoppas att så många som möjligt ska bli intresserade och använda den.

Engagemanget för vuxna som lär sig ett nytt språk är slående hos Tiia Ojala. Hon verkar i det närmaste outtröttlig.

./.

 

 

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.