Uppdrag: Läsambassadör

Text: Annsofie Engborg. Foto: Susanne Kronholm.

[2022:10, 2022-10-15] På bokmässan i Göteborg presenterades den 22 september 2022 den nytillträdda läsambassadören Nioosha Shams. 26-åringen, författare och kulturjournalist från Göteborg, har i sin nya roll perioden 2022–2024 på sig att verka för läsningen i Sverige.

Bokmässan 2022 blev återigen en fysisk mässa på plats i Svenska Mässans lokaler i Göteborg, efter pandemiåren 2020 och 2021. Ett myller av människor i gångarna och montrarna för att känna på böcker, se kändisar och lyssna till föredrag.

Bland de olika scenerna presenterades Nioosha Shams, den sjätte i raden läsambassadörer, utsedd av Kulturrådet, för att axla rollen som läsambassadör med uppdrag att verka för att alla oavsett bakgrund, främst bland barn och unga.

I hennes uppdrag kommer hon främst verka för att dels lyfta ungdomsböcker, men också för flerspråkighet och modersmål.

– Jag vill att barn med andra modersmål än svenska ska vara stolta över sina arv, så som jag är nu, men inte alltid har varit. Jag vill skapa fler möjligheter att lära känna sitt modersmål, öka kunskap och nyfikenhet till flerspråkighet, och hjälpa till att öppna dörrar till nya världar, säger Nioosha Shams, Sveriges nya läsambassadör.

I Kulturrådets pressmeddelande säger Nioosha Shams att hennes egen läsning har lett till att hon har blivit nyfiken på omvärlden och samtidigt lärt sig att uppskatta människors olikheter. Litteraturen har en viktig roll bland människor i samhället.

 

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.