Chefredaktören:

Upptäck digitala fördelar

Text: Annsofie Engborg. Foto: Anna Rut

[2019:06, 2019-06-15] Javisst, sfi-undervisningen kunde långt in på 90-talet vara framgångsrik utan dator och internet. Samtliga färdigheter övades ändå. Med framgång.

Men vad är då grejen med dator, iPad och mobiltelefon? Jo, att de är högst integrerade delar i alla vuxna människors vardag. Vi får sms och mejl. Vi behöver kunna uttrycka oss, förstå digitala texter och kunna kommunicera digitalt.

Till vardags är de digitala enheterna ett naturligt verktyg när vi behöver söka information, anteckna, boka, betala, kalenderföra och kommunicera. Det är ofrånkomligt enklare att ha en reseapp när vi ska ta oss från punkt A till B. Att kunna kalenderföra en händelse så att den synkar i alla våra digitala enheter underlättar väsentligen. Att kunna lyssna se en kort instruktionsfilm är långt mycket mer lärorikt än en lång teoretisk instruktionstext.

I det här numret möter du flera forskare, experter och entusiaster som på olika sätt lyfter fram fördelar med multimodalitet i undervisningen. Att läsa texter och lyssna till en föreläsning kan vara givande. Med multimodala texter som ger oss informationen i ljud, bild och rörlig bild förstärks budskapet.

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.