UR och SVT lägger ner Språkplay

Text: Annsofie Engborg.

[2022:12, 2022-12-15] År 2018 fick de pris för Europas bästa språkutvecklande app och Europas bästa app för integration. Språkplay är ett digitalt språktillgänglighetsformat för alla Utbildningsradions 10 000 och SVT:s 17 000 streamade tv-program med integrerade språk- och lärstöd till trettio olika språk. Sedan 2016 har nära 600 000 användare med annat modersmål än svenska nåtts av tjänsterna och 1,7 miljoner timmar informell språkinlärning har möjliggjorts.

Tjänsternas relevans för andraspråksinlärning är närmast odiskutabel, speciellt med avseende lingvisten Stephen Krashens input-teori. Språkplays inbyggda ordböcker och grammatikanalys gör dessutom autentiskt språkbruk mer begripligt enligt samma teori. Vi frågar Niss Jonas Carlsson från Språkkraft, ideell förening som står bakom Språkplay.

Varför lägger SVT och UR ned Språkplay?

– Det som sagts till oss är att det är en fråga om kostnadsprioriteringar. Då bör tilläggas att kostnaden är en bråkdel jämfört med den finansiering som målgruppen bidrar med via den nya så kallade Public Service-avgiften. Nu kommer långt färre av dessa betalande att hitta till SVT och UR med språklärande som lockbete.

En kritisk röst om Språkplay menar att tjänsten ger “knasiga översättningar”. Vad svarar du på det?

– Det är ett olyckligt missförstånd att Språkplay skulle vara en översättningstjänst. Språkplay visar pedagogiskt att ord har fler än en betydelse. Den är alltså lika “knasig” som SAOL eller SAOB.

Vad säger användarna? Har ni kontakt med dem?

– Vi har överösts av mer eller mindre desperata meddelanden. Många med mycket kärlek till och långa historier om Språkplay. En man, Burak, skrev bland annat till oss: “Jag och min fru kom till Sverige med covid-regler, distans och man lärde sig ingenting så där. Vi använde Språkplay varje dag många timmar. Det mest effektiva sättet att lära sig någon språk att höra, läsa och skriva. De alla finns i Språkplay. Det är så bra för att lära svenska. Jag har jobbat taxiförare i ett år. Naturligtvis hade vi intervju om jobbet. Om vi kunde inte prata svenska då skulle vi inte få de här jobben, det blev tack vare Språkplay tror jag.”

Är det något man kan göra för att rädda UR och SVT Språkplay?

– Man kan skicka ett e-postmeddelande till oss på Språkkraft och beskriva hur Språkplay används och vilket värde det har för undervisning och lärande, gärna ur båda perspektiven lärare och deltagare. Vi tar på oss att vidarebefordra dem till SVT och UR eller varför inte till andra tv-kanaler som skulle kunna ta över formatet. kontakt@sprakkraft.org

 

./.

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.