UR Samtiden: ”Vuxna människor ska få vara vuxna”

[2019:03, 2019-03-15] Under Lättlästdagarna tidigare denna vinter talade författaren och journalisten Negra Efendic (Svenska Dagbladet) om när hon kom till Sverige som 13-åring, och om sitt förhållande till lättläst.

 

UR Samtiden har filmat Lättlästdagen. Där berättar Negra Efendic om hur det var att som tonåring hjälpa föräldrarna med läxor från sfi. I synnerhet var det jobbigt att hjälpa pappan som var ”sträng geografilärare från hemlandet”. Negra Efendic är kritisk mot lättlästböckerna från den tiden, eftersom berättelserna inte hade någon relevans för vuxna. Det var mestadels berättelser för barn som hennes föräldrar läste på sfi. Berättelserna var helt utan anknytning till vuxenvärlden.

”Vuxna människor ska få vara vuxna, fast de lär sig ett annat språk”, betonar hon.

Hon berättar även om lyckan när hennes mamma kunde läsa och förstå den bok som Negra Efendic själv hade skrivit, och som nu finns utgiven som lättläst. Lyckan är inte bara de samtal som öppnades mellan Negra och mamman, utan även det faktum att mamman fortsätter läsa ytterligare böcker. Läslusten har väckts till liv. Lina Nordstrand, Vilja förlag, beskriver också lättläst litteratur som en bro mellan att vara vara någon som inte läser till att bli en läsande person.

Under föreläsningen berördes inte bara lättläst, utan läsning i stort, och om läsningens roll i det demokratiska samhället.

***********

Lättlästdagarna arrangerades av Språktidningen och Vilja förlag. Lyssna gärna här till hela föreläsningen.

 

 

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.