Vad gör Läsfrämjarinstitutet?

Text: Annsofie Engborg.

[2022:10, 2022-10-15] Läsfrämjarinstitutet grundades 2018 efter att i ett par år tagit form i Assyriska föreningen i Södertälje utanför Stockholm. Institutet bedriver både litteraturverksamhet och kulturfrämjande verksamhet för både barn och deras vuxna.

I sin syftesbeskrivning framkommer att de verkar för ”att stärka demokratin och öka integrationen och delaktigheten i samhället”. Initiativtagare och grundare till Läsfrämjarinstitutet är Marlene Eskander:

Vad kan Lfi göra för Sfi? 

– Att som vuxen få arbeta med berättande i skapande processer är frigörande och underlättar språkinlärningen. LFI kan bland annat erbjuda inspirationsföreläsningar om vikten av läsning, litteratur och kultur för språkutvecklingen.

Vilket är det viktigaste/roligaste projekt ni haft?

– Jösses, du anar inte hur roligt vi har på mitt jobb! Människor växer i plattformar som erbjuder lärande på lekfullt. och lustfyllt sätt.

– Men om jag ska koppla till just vuxnas språkinlärning så har det varit en teaterföreställning av och med deltagare i en kurs för vuxna som aldrig har stått på scen tidigare. De gick från berättelser, till manusskrivande och till att stå på scen och berätta. Att få erfara den konstnärliga processen och få uppleva scenuppträdandet från alla dessa modiga människor som gör en enorm utvecklingsresa språkligt, mentalt och känslomässigt gör mig innerligt rörd och stolt. Konst och skapande kan förändra människors liv.

 

 

./.

 

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.