Chefredaktören

Vad vore alternativet till sfi?

Text: Annsofie Engborg. Foto: Mats Högberg.

[2023:06, 2023-06-15] ”Vi tänker att vi lägger ner sfi, vad tror du om det?” Riksdagspolitikern tittar på mig med stadig blick. Yttrandet fälls utan avsikt att provocera. Det är en uppriktigt nyfiken fråga i en ansats att faktiskt pröva tanken. Vad vore alternativet till sfi?

Över hela landet finns goda exempel på engagerade, kunniga lärare som varje dag går till jobbet för att stimulera vuxna i att utveckla sina språkkunskaper i svenska. I klassrummen, metodrummen och på apl finns vuxna som inget hellre vill än att behärska språket och kunna uttrycka sig på ett sätt som liksom motsvarar deras självbild av att vara en erfaren, kompetent vuxen.

Skolinspektionens rapporter – och texter i media – visar andra bilder av sfi. En undermålig utbildning med obehöriga lärare, höga avbrott och avsaknad av individanpassad undervisning. Bland folket hörs oförstående röster: ”Varför är inte sfi obligatoriskt?” Politikerna skanderar: ”Det måste gå snabbare att lära sig språket!”.

Hur ser vi på sfi? Vill vi behålla sfi som det är, eller vad ska till för att få en utbildning som ger resultat? I det här numret av Sfi-lärartidningen (2023:06) tittar vi närmare på sfi och prövar olika sätt att erbjuda en språkutbildning för vuxna med annat modersmål än svenska i Sverige. För ja, vad vore alternativet till sfi?

Trevlig läsning!

/Annsofie Engborg

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.