Folkhögskolläraren Torbjörn Granrot:
”Vi borde tillvarata kompetenser bättre”
Text: Annsofie Engborg. Foto: Privat.
[2022:09, 2022-09-15] Ända sedan han själv gick på folkhögskola har han gillat den vuxenpedagogik och anda som råder där. Att gruppen är viktig. Att rummet och tryggheten spelar roll. Sfi-lärartidningen har fått en pratstund med folkhögskolläraren Torbjörn Granrot.Folkhögskolan är och ska vara en utbildningsmiljö där man möts och lär av varandra. Torbjörn Granrot förklarar styrkan i folkbildningens idé: att stötta deltagarna och att förbereda dem in i det demokratiska samhället. Att de kan påverka kursens innehåll. Att som lärare vara lyhörd och lyssna in gruppen. I lärarens roll ingår även att aktivera deltagarna.
Vad fick dig att välja folkhögskolläraryrket?
– Jag har själv studerat på folkhögskola och har tidigare jobbat i studieförbund. Det är speciellt med folkbildningen: Deltagarna är delaktiga i innehållet och undervisningen. Därför måste man vara extra lyhörd och utgå från deras förkunskaper.
– Jag har en bakgrund som journalist, medielärare och har jobbat med kommunikation inom politiken. Nu studerar jag till folkhögskollärare och är ny som lärare på Röda Korsets folkhögskola.
Torbjörn Granrot förklarar att känslor och upplevelser är viktiga i språkutvecklingen. Dels tillämpar han TPR (Total Physical Response) och dels använder han bilder och musik eftersom de talar till våra känslor vilket i sin tur bidrar till att det lockar till samtal. Med TPR får deltagarna utveckla språket genom vad de upplever.
– Eftersom vi är i Skärholmens centrum har vi nära till en frukt- och grönsaksmarknad som vi besöker.
Berätta om din undervisning
– I min undervisning använder jag mycket musik. Deltagarna får välja svenska låtar och så analyserar vi texterna. Musiken speglar det svenska samhället, vår kontext och historia. De innehåller vår syn på saker och ting, på djur och natur. Jag tror att musik kan bida till en djupare förståelse av vår kultur.
I de två grupper som studerar kursen ”Svenska från dag 1” kan några engelska, vilket underlättar undervisningen. Passens undervisningsspråk varvar svenska med engelska. Det som bekymrar Torbjörn Granrot är att all kompetens han möter inte kommer till bättre nytta i samhället.
– Något jag har tänkt på är att vi som samhälle skulle kunna vara bättre på validering. Vi borde använda kompetensen som människorna som flyttar till Sverige har. Snabbspår för akademiker, till exempel. Nu har vi akademiker som kör taxi. Både individen och samhället skulle tjäna på att de fick använda sin kompetens.