Månadens sfi: Umeå

”Vi önskar utbyte med forskare”

[2019:04, 2019-04-15] I Umeå arbetar de tre legitimerade lärarna Maud, Olivia och Elisabet. De undervisar studieväg 1-elever. Dessa elever har inte gått i skolan och inte heller lärt sig det latinska alfabetet. Först är det Maud som möter eleverna, och efter en tid slussas de vidare till Olivia eller Elisabet.

Hur ser ni på sfi-läraryrket?

– Vi tycker att SFI-läraryrket är allt från väldigt roligt, stimulerande, utmanande, tålamodsprövande, krävande och givande på många sätt. Det är dock inte så många som känner till vad det innebär att undervisa analfabeter och kortutbildade, därför känner vi att vi ofta blir förbisedda både vad det gäller resurser och behov.

Hur samarbetar ni med andra skolor?

– Samarbetet med andra skolor är mer eller mindre obefintligt. Vi skulle gärna se ett större kunskapsutbyte mellan vår verksamhet och den forskning som bedrivs på universitetet, om det nu bedrivs någon, som rör analfabeter och kortutbildade. Det skulle kunna bli en win-win situation där båda instanser ger och tar. Vi skulle kunna komma dit och berätta om hur vi jobbar och de skulle ge oss tips och råd utifrån senaste forskning. Just nu saknar vi input och uppfattar det som att det tyvärr bedrivs för lite forskning inom just vårt område.

Hur ser ni på kompetensutveckling?

– Vi har till viss mån möjlighet till kompetensutveckling, men praktiska skäl gör tyvärr att vi ofta avstår. Vi måste själva leta rätt på passande kurser, ansöka, motivera, fixa vikarie, planera lektioner för vikarien, dokumentera studiebesöket, ibland redovisa besöket och allt detta merarbete gör att vi backar ur.

Vilken kompetensutveckling har ni nyligen fått och vad behöver ni mest av allt just nu i kompetensutvecklingsväg?

– Mycket av kompetensutvecklingen har varit riktat mot kommunens verksamhet och inte riktigt anpassad till vår undervisning. Ett av de senaste projekten var att vi skulle sätta på oss syv-glasögon men vi ser ju dåligt med våra egna glasögon … och har fullt upp med det vi gör. Som det är nu har vi arbetslagsträffar där vi diskuterar artiklar, forskningsrapporter och filmer som vi gemensamt har sett. Vi har ett kollegialt kunskapsutbyte där vi pratar om våra elever och hur man bäst tar sig an dem ur ett kunskapsperspektiv.

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.