Bakom kulisserna:

Teamet bakom UR-serien Hitta hem

Text och foto: Andreas Kjörling

[2020:11, 2020-11-15] Bakom dramaserien Hitta hem står produktionsbolaget Wisefilm med delägarna Michael Bergfelt och David Wikdahl. Sfi-lärartidningen träffade Michael och David på en gråmulen skolgård för att höra mer om serien.

Det är en stark historia som drar in tittaren i huvudpersonernas liv och det har varit viktigt att få in aspekter som språklig identifikation, kulturkrockar, igenkänning och miss­förstånd, berättar de två utanför Åsö Vuxengymnasium. Grunden till projektet är just dramat i serien.

För att få veta mer om den skapande processen bakom Hitta hem, träffade Sfi-lärartidningen dem båda på Åsös skolgård i ett gråmulet Stockholm. Michael Bergfelt som är exekutiv producent berättar:

– För mig har det varit viktigt att skapa en historia som står sig bland andra dramaserier.

– Det är ett sätt att lyfta vår målgrupp med en proffsig filmproduktion, säger David som är regissör och som skrivit manus med författaren Petter Holmqvist.

Förutom filmteamet har projektet knutit till sig ett antal kompletterande kompetenser, som språkvetare Olga Orrit, pedagoger från såväl UR som folkbildningen (Bilda) samt sfi-experten Annsofie Engborg. Michael igen:

– Vi har försökt hitta en bra balans mellan att vara ett utbildande program och samtidigt en härligt spännande serie att titta på.

En av seriens många kvalitéer är den träffsäkra skildringen av möten mellan kulturer och sociala kontexter. Något som ingalunda är en slump. David Wikdahl har själv, både som utlandssvensk och genom sitt äktenskap studerat mötet mellan kultur och människor.

– Jag bodde under åtta, nio månader i Brasilien och minns tydligt hur det var att försöka komma in i ett annat språk och lära mig vad folk säger när de pratar snabbt. Men jag har också fått se på Sverige genom min brasilianska fru Monicas ögon. Så där finns mycket egna erfarenheter att hämta.

Att man inte behärskar det nya språket kan ofta göra att man känner sig dum och utanför. Det här är något som David och lingvisten Olga Orrit som själv invandrat från Ukraina har haft många diskuss­ioner kring. Det lyser igenom i serien och illustreras väl. Inte minst märks det i avsnittet där grannen har fest.

I begreppet ”att hitta hem” ryms sannerligen mer än att bara finna en adress. Det handlar också om att göra adressen till sin egen. Hur Martinas och Jamals respektive öden och även­tyr utvecklas, ja det får du som tittare själv utforska.

Själv tackar jag för intervjun och skyndar mig vidare till mitt kontor för att med glädje och nyfikenhet se vart och ett av de, i skrivande stund publicerade, tio avsnitten. Inom kort kommer ytterligare avsnitt att publiceras och när Sfi-lärartidningen når dig som läsare är seriens alla tjugo avsnitt publicerade på urplay.se.

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.