Youtubekanal:

Svenska språket – på arabiska

Text: Annsofie Engborg. Foto: Kenny Jonsson

[2019:01, 2019-01-15] Andreas Issa driver sedan 2015 en Youtubekanal där han förklarar svenska språket på arabiska. Kanalen har snart 11 0000 prenumeranter, och har samma namn som kursboken: Svenska språket (Samuel Issa Förlag).

 

Den behörige läraren Andreas Issa upptäckte att hans elever antecknade på sitt modersmål när han undervisade i svenska. När han frågade varför, förklarade eleverna att de lär sig bättre om de får anteckna på det språk som de faktiskt redan behärskar.

Andreas Issa började då utveckla ett material för sina arabisktalande elever, då det inte fanns något läromedel där man kunde lära sig svenska på sitt modersmål.

– Eleverna skrev ner allt jag skrev på tavlan på sitt modersmål, så jag gjorde jobbet åt dem, kan man säga, berättar Andreas Issa för Sfi-lärartidningen.

Läromedel om svenska språket på arabiska

Läromedlet blev mycket uppskattat av de arabisktalande eleverna, så Andreas såg till att det översattes till fler språk. Boken Svenska språket trycktes 2015 och översattes till arabiska, engelska, tigrinja, persiska, somaliska och svenska. Senare producerades även en uppföljning, steg 2, på arabiska och svenska.

– Mitt arbete som lärare förenklades enormt när eleverna kunde jobba självständigt i läromedlet. De förstår ju allt de läser på sitt modersmål, berättar Andreas Issa.

Egen Youtubekanal – om svenska på arabiska

Som ett komplement för läroböckerna skapade Andreas en Youtubekanal där han undervisar svenska både på arabiska och lätt svenska.

– Det är lärarbrist i skolan och många obehöriga lärare anställs för att undervisa nyanlända elever. Min förhoppning är att lärare som undervisar på sfi ska kunna få inspiration från mina Youtubelektioner och kunna använda det i sin egen undervisning.

 

 

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.